Oni što dolaze za nama

Autor: Zoran Teofilović

Tamo negdje sredinom osamdesetih išao sam u drugi razred srednje škole. Komšija sa četvrtog sprata iz susjedne zgrade valjda je negdje selio ili se jednostavno zasitio slušanja, pa je sve do tada izdane albume od Atomskog Skloništa poklonio momku koji je stanovao kat ispod njega i koji je bio godinu dana mladji od mene.

Dok je nama omladini ispred zgrade pokazivao tu kamaru nosača zvuka i mi gledali ta čudesa, pitao sam ga da li bih mogao da posudim sve te longplejke, presnimim ih na kasete i onda mu uredno sve vratim. Prihvatio je moj prijedlog bez problema. Uzmem tako ploče i odnesem kući. Dobro ih pogledam sa svih strana, pregledam da li su izgrebane, pročitam sve tekstove pjesama koji su bili odštampani na poledjini omota i sutradan ih sve uredno vratim. U svom tom uzbudjenju zaboravio sam da nemam gramofon.

Slušajući kasnije tekstove sjećam se da mi je posebnu pažnju zaokupila pjesma Oni što dolaze za nama sa albuma Infarkt. Album je izdan 1978. godine. Pjesma je poprilično apokaliptična i nabraja šta će sve raditi jadna i nesretna generacija koja dolazi poslije Serdje, Brune i ostalih. Tako se redom spominje da će oni koji dolaze imati betonirane pejzaže, slušaće cvrkut plastičnih ptica i imaće u osmjeh naštimana lica i sterilizirane osjećaje bez klica. Morate priznati da otprilike već odavno živimo u takvom okruženju i da su se Atomci pokazali kao dobri predskazivači. Medjutim, malo zatim otišli su i korak dalje, jer narednog stiha ne bi se postidjeli ni Nostradamus, ni braća Tarabić, niti Milan Tarot lično & personalno.

Momci iz Pule su 1978. godine pjevali…oni što dolaze za nama imaće i u wc-u televiziju“. ( Još prije desetak godina bio sam u jednom takvom, a danas je tv sastavni dio inventara skoro svakog kupatila, nešto poput četke pored wc šolje).

A tačka na i (ko da im je Stiv Džobs ili Bil Gejts napisao) dolazi sa versom …putem kućnog kompjutera sklapaće prijateljstva. Pa, eto prijatelji moji….baš smo se dobro sklopili. Živjeli.

Evo i tog, kako se prije govorilo,  muzičkog broja, vrijedi ga poslušati.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s