Na pijaci

Čovjek, po mojoj slobodnoj procjeni na početku sedme decenije, stoji za štandom i prodaje proizvode sa svoje farme. Gledajući ga, odmah u oko upada vitko tijelo bez suvišnih kilograma, čak mu se ni trbuščić ne razaznaje. Na sebi ima svijetlo zelenu majicu na kojoj je finim bijelim slovima ispisano “100% ORGANIC”. Tu, ispred njega svega na stolu, nudi razno povrće, vidim vezice mrkve, karfiol poslagan na hrpu, glavice zelene salate pozadi. Sa strane uredno poredana guščja i kokošja jaja na pokretnim frižiderima u kojima svoje mušterije čekaju pilići koji su još do jučer trčali po livadi.

Mjesto tik do njegovog, s lijeve strane posmatrajući sa moje pozicije, nalazila se druga kompanija. Nju je predstavljala djevojka u ranim dvadesetim, obučena u bijelu majicu bez rukava sa šljaštećom slikom Kim Kardashian koja joj se prostirala preko grudi i stomaka. Ona prodaje krofne. U svim bojama i kombinacijama. Rapsodija tijesta i šećera. Milion kalorija bez ijednog korisnog sastojka po naš organizam. I to nije nikakva tajna, to svi znaju i svi su toga svjesni.

Pred prvospomenutim zastaje jedna bakica, a u ravnini drugog štanda red se otegao petnaestak metara. Kako slikovito, kakva divna asocijacija na svijet u kojem živimo!

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s