Ideološke (ne)logičnosti

Ne zna se tačno kad se desio sljedeći dogadjaj, autor ovog teksta pretpostavlja da je to moglo biti negdje poslije smrti “najvećeg sina svih naših naroda i narodnosti”.

Da li se izvjesna rečenica izgovorila u foajeu ili kafani, takodjer će ostati zauvijek nepoznata.

Je li se ovo, na kraju krajeva, uopšte i odigralo? I to se može podvesti kao sasvim legitimno pitanje čiji odgovor (i da ga znamo) u suštini neće promjeniti ništa. Možda je ovo samo anegdota koju vi već znate, a koju ja čuh jutros po prvi put.

Bilo kako bilo, jedan glumac je (recimo 1986. godine u jednom kazališnom ili pozorišnom bifeu) naglas izgovorio onu čuvenu Šekspirovsku:

– Nešto je trulo u državi Danskoj!

I nakon pet minuta prišlo mu je uniformisano lice, čuvar javnog reda i mira, pa počeo proceduru koja je za cilj imala odvodjenje u “maricu” sa krajnjom destinacijom – stanica milicije.

Glumac se u početku smješkao misleći da mu neko od kolega smješta kakvu psinu, ali kad je vidio da je vrag odnio šalu počeo je da zapomaže:

– Čovječe, ja sam glumac, samo sam izgovorio liniju iz komada. Šekspir!

– Da…da, Šekspir. Ruke na ledja!

– Dajte molim vas, druže milicajac, pa ja sam rekao da je nešto trulo u Danskoj! U Danskoj!

– Dobro glumac, ja jesam policajac, ali nisam toliko glup. ZNAM JA DOBRO U KOJOJ JE DRŽAVI TRULO!!!

[ Prije dva dana sam povodom Dana Pobjede nad fašizmom postirao tekst “Sasvim običan dan” i dodao antifašističku sliku uz njega. Jutros mi je stiglo upozorenje da sam prekšio pravila o govoru mržnje i da ako nastavim s tim da će mi profil biti ukinut. Koristim ovu priliku da se svima koje sam eventualno uvrijedio bilo sa svojim tekstom, bilo sa antifašitičkom slikom, najdublje izvinim. U medjuvremenu sam skinuo antifašističku sliku. Nadam se da je slika ispod ovog teksta primjerena i da ne vrijedja ničija osjećanja. ]

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s