Djetinjstva nekad i sad ( B. Miljković)

Prvo lice jednine neće se baviti samo renomiranim i etabliranim piscima sa velikim brojem knjiga iza sebe. Svaki put kad se naidje na nešto zanimljivo biće rado objavljeno. Neki autori pišu iz hobija, za svoj ćeif, bez pomisli na bilo šta drugo. Iz toga izraste nešto lijepo. Lično sam se našao u ovom tekstu dole, prisjetio se svog djetinjstva i još jednom ga uporedio sa djetinjstvom svoje djece ovdje na trulom Zapadu. Nadam se da ćete uživati.

Autor: Boris Miljković

Ovi klinci danas? Jbt kada sam bio mali leti kad obućem šorc izgledam ko poteznu pešadijsku minu da sam okinuo metar od sebe. Sav izranjavan. Na ušivanje me baba vodila samo kad pljuvačkom(njenom) i prstima ne uspe da mi spoji kožu. Jednom je htela koleno da mi ušije iglom kaže samo jedan šav. Pobego sam tako na Dunav i nisam došao do mraka. Jebo je šav da je jebo. Prst mali mi polomila kada me tukla četkom za krečenje. A i ona fora kada kočiš ” poni”bicikl prednjom nogom gurneš kod prednje gume. Ako promašiš dvojica te dižu ako si na travi pao, a ako si na betonu niko ti ne prilazi od dece. Samo ih čuješ kako nešto šapuću dok ti urličeš ko magare. Ponekad mi se činilo kao da ćemo baciti tog što se dere. Greota da se ne muči Kad idemo u štetu u neki voćnjak uvek idemo da zovemo onog najsmotanijeg, najsporijeg da ne kažem i najglupavijeg. On sav srećan bude došli drugari po njega. A on u stvari bio mamac ako nas povija neko da njega uhvate. U školi sećam se učiteljica nas pičila sve glavom o tablu. Mislim da si u to vreme otišao u socijalno da se žališ i tamo bi dobio batina. Vršnjačkog nasilja nije bilo. Znao se red. Debeli brane i idu u živi zid u fudbalu. Onaj najjači samo on tuče ostalu decu u razredu. Kakvo nasilje red se znao. I kad pljunemo jedni druge niko nije reagovao. A nemoj kasti Dobar dan komšiluku. Onda te po kući vijaju svi i govore ‘ ti da nas brukaš” udri ko te dovati. Jelo je po pravilu uvek moralo da ti se svidja i da ručaš morao si inače batina. Na rakiju se nekako i navikneš kada ti sipaju na krvava kolena. Mada obrazi budu crveniji jel su te u medju vremenu šamarali što si pao. Kažem rakija!!! A ako su deda i komšija popili rakiju e onda ide tatin ” brion” posle brijanja. Tad se dereš ko da te ne daj Bože štroje. I tu usput šamar što se dereš. Dečija prava su se uglavnom poštovala. Bilo je samo jedno i osnovno, a to je da slušaš starije bez pogovora. Ostala prava ti niko nije ni pominjao, a nisi ih ni tražio. Jer u svako tvom ” traženju ” nečega bila je potrebna distanca jer ako tražiš na blizu može i šamar da pukne. Hrabrost je bila kada vikneš babi, mami, tetki ” neću sad kući ” one ti samo pokažiu doćeš ti. A druga deca te gledaju kao heroja koji kada ide kući kao da ide na front. Posle to ” neću kući ” bude nemoj molim te neću više nikad. A ona piči ni ne sluša i viče ” opet ti neću ”. Onda vičeš oću ono seva po tebi i dalje.

Znam samo da i kada oplaviš prst od čekića prvo te tuku što si bezveze trošio eksere, a onda zbog čekića jer ga nisi vratio na mesto. A nokat što je plav i otpašće bilo je ” ne deri se sam si tražio kirije. I tako gledam ovu decu ne znaju ni da se obraduju danas. Pa jbt mi smo se radovali i kad nekom umre baba, deda pa nosiš venac i dobiješ peškir….

Autor Boris Miljković

One comment

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s