Blank ( F. Štukan)

Odlomak iz knjige Blank. Vjerovatno najpopularnija knjiga u regiji u zadnje dvije-tri godine. Pisac, glumac, pilot, Fedja Štukan u knjizi Blank opisuje vrijeme provedeno u ratnom Sarajevu, u ludnici i vrijeme provedeno u skidanju sa teških droga. Kratki odlomak koji slijedi je savjet koji on kao otac daje svojoj kćerki.

Aja

Živote moj. Ne idi mojim putem. Kad se zarati – bježi. Sačuvati život je nulti prioritet. Ništa nije važnije od toga. Ne slušaj nikoga ko govori drugačije. Život je samo jedan.

Država i nacija su konstrukt jedne vrlo teritorijalne vrste majmuna, i nisu ništa drugo nego sinonim za veći čopor koji vodi mala grupa majmuna, spremnih da za novac uradi doslovno sve.

Zastava je komad platna. Himne su skup tonova i riječi – ne daji im dublji značaj. Iza svega stoje bogati koji izrabljuju siromašne. Patriotizam je za ograničene. Cijeli svijet je tvoj.Imaš pravo na njega. Istraži ga. Od putovanja ne postoji bolje iskorišteno vrijeme.

Okruži se ljudima koji cijene život. Religija je kult smrti – najmorbidnija stvar koju je čovjek izmislio, postoji samo zbog novca. Oni koji je vode ne znaju nista ni o životu, a kamoli o smrti. Smrt je ništa. Smrt ne boli. Uživaj – to je smisao. Hvala ti što si se rodila, obožavam te.”

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s