BIJEG OD STVARNOSTI

Već noćima slabo spava. Brine zbog te proklete turbine. Bila na remontu u Kanadi. Sad je u Njemačkoj. Prati već nedjeljama situaciju. Grafikoni, slike, analize stručnjaka. Zapelo kažu sa papirologijom. Fale neki muhuri. Majka mu stara, valjda će to uskoro srediti. Sjeverni tok 1 radi smanjenim kapacitetom.

Pokušava da misli na nešto drugo. Nema posla već dvije godine. Ni sa zdravljem nije ok. Živci ga napuštaju. Sad će nova školska godina, djeci trebaju nove cipele. Žena opet trudna. Ne zna gdje udara.

Vraća misli na turbinu. Lakše je o njoj. Gdje god otvori na telefonu, samo se o tome drobi. Juče se sa jednim u kafani raspravlj’o dva sata oko toga. Šta će on njemu pričat?

Od svih tih informacija počinje da tripuje. Noćas sanja, on i Scholz obilaze to čudo. Da vide izbliza. Kuckaju u njenu stijenku. Sve ok, ko nova! Putin koči bez razloga, zajedno zaključuju. Sve na književnom njemačkom. Ne zna ni naš kako treba, al’ sa Olafom špreha k’o da je lično Manfred Kaltz. Ako u snovima možeš letit’, pričanje stranog jezika je mačji kašalj. Ma šta to (taj kašalj) značilo.

Brine se za njemački narod. Velika je to nacija, bogata istorija. Kako će oni u januaru? Kad zavalja. Ako se turbina ne nadošteka moraće radijatore na 19. Posmrzavat će se jadni ljudi, ni krivi ni dužni.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s