MEGALOMANIJA

On je genijalac u svojoj struci. Cijenjen i poštovan. Vrhunski stručnjak.
Nije ni čudo da je u društvu popularan i čija se riječ sluša sa velikom pažnjom. Bože moj, doktor nauka! Bila je stvar prestiža dovesti jednog takvog “kapitalca” za trpezu prilikom rodjendana i sličnih okupljanja.

Postavljen na čelo stola, držao bi banak, vodio glavnu riječ. Kad treba kupovati, kad prodavati. Gdje treba ulagati. Koji fakultet djeca upisati. Biflao je kao na pokretnoj traci, obasjan velikim svjetlom, poput glumca na pozorišnim daskama. I sve to, naučeno i prostudirano, bilo je hvale vrijedno i pomno slušano.

Kad zabava udje u svoj treći sat i gosti se opuste poslije nekoliko pića, kad se otkopča najgornje dugme na košulji i izuju cipele i tijesne štikle, tada se skrene na manje ozbiljne teme. Dodje se i do šala i viceva.

A to se, prijatelji, ne može nabubati. Za to se treba imati šlifa. I umjesto da doktor prepusti banak drugom i vičnijem od sebe, on ga još čvršće stišće i osokoljen postotkom maligana u krvi, otpočinje predstavu.

Vic priča glasno, da svi čuju, pomalo zamuckuje, ne pravi pauzu gdje treba, “deklamuje” ga k’o predavanje o drugom zakonu mehanike. Na kraju se prvi grohotom smije na svoj skromni performans. Od vlastitog cerekanja ni ne primjećuje usiljene i pristojne osmjehe ostalih. Naprotiv. U tim osmijesima on vidi podršku. Da nastavi. Još gromoglasnije. Do granica totalnog neukusa. Do momenta kad ostaje sam za stolom, pričajući još samo jedan “masan”, posebno naglašavajući imena spolnih organa, dok dječurlija trčkara po sobi.

Njegova gospodja primjećuje ono što se vidi iz aviona, ali ni ne pomišlja da mu išta govori. Njemu? Doktoru? Jednom je probala, pa gorko zažalila. U svojoj nemoći i ona se pridružuje igrokazu. Šta će drugo? Smije se na silu. Piša i kad je ne tjera. Ipak je ona žena doktorin’ca. A ta titula je sve što ima u životu.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s