Mjesečno Čišćenje

Samac. Udovac. Nema djece. Ni kučeta, ni mačeta. Voli životinje, rado bi udomio kakvo štene, ali sa silnim alergijama s kojima se bori, samo bi si učinio medvjedju uslugu. Već duže vrijeme razmišlja o zlatnoj ribici. Da ima, tek onako, s kim da prozbori koju tokom dana.

Prijatelja, onih pravih, gotovo da nije ni imao, ako se ne računaju dvojica što su već poodavno odselila iz zemlje i dvojica u zemlji. Tačnije rečeno, pod zemljom. Stoga ni ne čudi da je sve, poznate i nepoznate, akceptirao bez zadrške.

Davao je svima šansu svjestan da se cijena za posjedovanje velikog broja virtualnih frendova mora povremeno i plaćati. I upravo je to plaćanje ponovo došlo na red. Vrijeme je za redovno mjesečno čišćenje. Pitao se da li se i kako poznati glumci i pisci nose sa ovim bremenom. Oni što imaju po četiri hiljade i više prijetelja.

Ne bi se mnogo pogriješilo kad bi se sve što slijedi nazvalo čak i nekom vrstom mini rituala. Poslije lagane večere natočio je čašu lokalnog crnog vina. Pustio laganicu na tiho i otvorio fejsbuk. Nek’ je bar atmosfera dobra dok se radi ono šta se uradit’ mora.

Da vidimo…1011 imena na listi. Otpio je iz čaše pa počeo polako pregledati, “skrolati” na dole.

A. S. Nazvao stariju gospodju “olinjalom kurvetinom”. Zato što se sažalila i poistovjetila sa mladom glumicom koja je i sama bila žrtva seksualnog zlostavljanja. UNFRIEND.

M.R. Psovao antivakserima “primitivnu majku”. UNFRIEND.

B. C. Imenovala jednog mladića “bolesnom pederčinom”. Razlog? Podijelio na svom zidu zastavu LGBT populacije u znak podrške povodom premlaćivanja stranog državljanina samo zbog toga što je bio druge seksualne orijentacije. Zbogom B.C. UNFRIEND.

P. T. Bivši radni kolega. Proklinje “mračno doba, ćopavog i komunjare” na mrtvo ime u jednoj desničarskoj grupi otvorenog tipa. Sjeća se da je taj isti P.T. bio, skoro pa doživotni, sekretar partije u njihovom preduzeću. Nisi ga mog’o maket’ s funkcije. Godinama vedrio i oblačio. UNFRIEND.

V.P. Danas, poznata po čudoredju. Žena visokih moralnih načela. Nazvala nepoznatu tinejdžerku “prljavom štracom” zbog toga što se slikala u kratkim hlačicama. Ista ta V.P. je krajem sedamdesetih, kad je bila približno istih godina, širila “bratstvo i jedinstvo” u parku sa mladim vojnicima. Za dva “crvendaća“ po glavi. UNFRIEND.

M.S. K.T. P.A. Poznanici, njih trojica iz istog grada. Častili jedni druge nazivima četnik, ustaša i balija. Tema na kojoj su zakrvili i ispod koje su pokazali ovako “civilizovanu” kulturu dijaloga je bila “ Originalni recept za pravljenje jufki (kora za pitu) ”. UNFRIEND x 3.

S.T. Podijelila (nazovi) vic gdje se našla i degutantna riječ “čamuga”. UNFRIEND.

D.R. U nedostatku bilo kakvih argumenata da brani svoje stavove i osjećajući se intelektualno inferiornijim naspram drugog učesnika u diskusiji, pribjegao omalovažavanju, te je svog oponenta nazvao “ćorom i nosatim idiotom”. UNFRIEND.

R.M. psovao vakserima “sve živo i mrtvo”. UNFRIEND.

G.B. objavila 5 postova u prošloj godini. Na prva četiri čestita rodjendane redom mužu, sinu, kćerki i sebi. A na petom čestita suprugu godišnjicu braka. UNFRIEND.

Nakon sat vremena iščitavanja, zaboliše ga oči od svih tih silnih “prijatelja” pa odluči da je za danas dosta. Pao je ispod tisuće. Na 999 prijatelja. Čudeći se porivima i nakanama svih obrisanih, pade mu na pamet jedna rečenica koju je nedavno pročitao, a koja mu se, sama po sebi, ponudila kao adekvatan odgovor. Misao glasi:

“Problemi su nastali kad su oni, koji u životu nisu knjige pročitali, počeli da čitaju internet.”

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s