Pit i to je Amerika…

Sinoć je ovaj moj mladji nasljednik, izraziti ljubitelj prirode, došao na izvanrednu ideju da je danas kao idealan dan za jedan dobar izlet. Izabrao je jedno mjesto udaljeno od grada i civilizacije kojih pedesetak milja ( 80 kilometara).

Sad kontam, odma’ ja to prebacujem na naše prostore radi lakše orijentacije, to je za jedno 17 kilometara duže od puta Bosanski Brod – Doboj. Pitam ženu sinoć da li treba da ispeče pile za puta a ona odmahnu glavom i reče da nećemo pile, nije ga izvadila iz zamrzivača, ali ćemo, bogami, dobro doručkovati i napraviće ona po dva velika sendviča, k'o zna šta sve može da se desi u putu. Prizivajući sjećanja, gdje bi fićo obično prokuv'o već oko Dervente, pa bi to uzelo jedno pola sata, a onda bi negdje oko Modrana svi ogladnili pa bi se odmotavalo pile i jagmilo bi se k'o će batak a ko bijelo meso, složih se jednoglasno.

I tako poranili mi ujutro, domaćica nam ispekla jaja i slanine, ja ogulio glavicu luka, napuckali se mi sve onako po pe-esu, ostade na kraju četvrtina luka pa ja, da se ne baci, otkinem još komad kruha, pa pokupim sa Filipovog tanjira ono jajeta što se prosulo i zajedno sa ostatkom onog luka prožvačem na brzinu.

Nasuli mi vode u tri boce. Ako pogledate prvu sliku gore, ova moja desno može primiti oko litre a ova lijevo, Filipova, može, brat -bratu, garant jedno 3. Možeš se komotno istuširati s tom količinom i još da ti ostane na kraju da pristaviš ibrik kafe od po litre.

Krenemo mi tako, zasvira domaća muzika, podje pjesma Sjajne Niti,  i ja upitah svog sedamnaestogodišnjaka, rodjenog Amerikanca, koja je grupa u pitanju. Filip mi, ne skrećući pogled sa svog telefona, kratko odgovori da je to Goribor. Na moje pitanje kako zna da su to oni, on mi reče da je odma’ prepoznao bas liniju. Pitam se koliko je naše djece, njegovih vršnjaka, rasutih po vas cijelom dunjaluku uopšte čulo za Goribor, a kamoli da još zna i pjevati njihove pjesme. Pošto su isti ne puštaju u crkvama, na svadbama i zavičajnim klubovima zaključujem da je postotak blizu nule.

Put do izletišta vodio je, većinom, kroz ruralne predjele. Kad god vidim gomilu životinja na livadi sjetim se svog jarana koji je jednom prilikom dok smo se sa porodicama vozikali po ogromnim prostranstvima sjeverne Amerike, ugledavši konje na nekom ranču, obratio svom sinu sljedećim riječima: “ Sine, eno ti mamine familije, mahni im malo. Al ne lezi vraže, nije prošlo ni pet minuta vožnje a pred nama se ukaza stado krava, pa mama, naravno, nije ispustila priliku da se revanšira. Tako je mali za vrlo kratko vremena „upoznao“ familiju s obe strane porodičnog stabla.

Nakon jedno sat vremena ( hladnjak nije prokuho, Japanac je to, niko nije ogladnio, domaća jaja sa šunkom su još držala) stigli smo na odredište. Silver River [Srebrena Rijeka] je bila bogata vodopadima k'o što je Sava bila naftom. Ova destinacija je sadržavala čitavih deset komada na jedno 5-6 kilometara. Lijepa turistička atrakcija.

Dogovor je bio da se danas odradi pola rute. Znači pogledamo 4-5 vodopada i “bježimo” kući. To je bio dogovor kod kuće dok je stanje na terenu preinačilo dogovor u cijelu rutu. Hoću li moći sunce ti poljubim! Niko me ni ne pita.

Prvi vodopad se zove Južni vodopad. 54 metra visok. Caka s ovim vodopadom  je da se može proći iza njega i gledat ga odostraga, ili štob’ se reklo u našim krajevima, da oprostite na izrazu, zguza.

Negdje nakon drugog vodopada uskuva se onaj crveni luk u meni i kao rezultat toga žestoko ožednih. Ovdje se sjetih svojih srednjoškolskih dana kad je na času jedan od mojih školskih pitao profesora da ide u wc. Nakon što mu je profesor dao odrečan znak glavom, drug je zavapio: “ Al’ profesore, žedan sam k'o krava!” Na to se profesor naglas zasmija i reče tiho….ajde! Ispi ja tako pola one moje flaše. A mog'o sam, činilo se u tom trenutku, komotno i pola vodopada na eks.

I tako korak po korak…dvaneast i po kilometara hoda. Ni Abebe Bikila mi nije ravan. Sve te ljubilo. Mišići ne znaju šta ih je jadne snašlo, prepone odvaljuju, testisi se otegli ko djulad na zidnom satu, pete se užarile, mislim da ni Ahil nije imo takve. Na kraju svih tih vodopada, za nagradu, kao trešnja na vrhu, trebalo je savladati ove prekrasne stepenice. Kažu neki da ih ima samo 78 a menseščini da ih je bilo najmanje 250.

Kao što se već moglo i primjetiti iz fotografija sve staze su odlično napravljene, sve je apsolutno fantastično obilježeno tako da bih se i ja sam ( osoba koja je poznata i o kojoj postoje razne anegdote o apsolutnom nesnalaženju u prostoru) usudio, bez moje zvijezde vodilje Dajane, preforsirati cijelu stazu.

Do svoje kasne tridesete sve ove entuzijaste koji bi vrludali šumskim bespućima smatrao bih prosto – budalama. ( Kao što su gradjani našeg malog grada kvalifikovali jednog intelektualca koji je znao svoje popodnevne časove trošiti “besciljnim” trčanjem po nasipu kraj Save. Dokoni jebivjetri, ispijajući pive u obližnjem kafiću, su čak išli dotle da su otvoreno sumnjali u trkačevu seksualnu orijentaciju vodeći se “zdravom” logikom… trči ko budala nasipom – mora da je peder).

I tako malo po malo, mic po mic, šuma po šuma, rijeka po rijeka, vodopad po vodopad, postadoh i sam, ne homoseksualac, nego jedna od tih budala.

Na povratku kući naletili smo u jednom selu kako se prodaju domaća jaja kraj puta. Nigdje nikog. Uzmeš koliko ti jaja treba, ostaviš novac i to je to. Povjerenje. Vazda treba pomagati lokalnu ekonomiju.

Na kraju prilažem sliku da ne bi bilo kakve priče da sam ovo sve smulj'o i izmislio. Ako je ajfon lagao mene i ja lažem vas. Tih 18,396 koraka, 7.7 milja/ 12.392 kilometara. Uspon – sitnica. 32 kata ili pretvoreno u spratove 32 sprata. Živjeli !

( Vaš komentar na ovaj tekst je dobro došao. Komentar možete ostaviti na ovoj stranici dole ispod ovog teksta. Isto tako možete dijeliti-šerovati ovaj tekst na vašem fejsbuk profilu pritiskom na fejsbuk dugme ispod. Unaprijed se zahvaljujem.)

2 Comments

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s