Kruh naš nasušni!

Prije pet ili šest godina gledao sam dokumentarac o jednom budisti koji je u manastiru pravio kruh za njegovu zajednicu. On je to pravio sa takvom ljubavlju, pažnjom i smirenošću kakva se samo poželjeti može. Taj dokumentarac je ostavio poprilično jak dojam na mene tako da sam odlučio da se i sam oprobam u tom zanatu.

Kupio sam dvije tri knjige o tome kako se pravi hljeb….i na tom je sve završilo. Nit’ sam kad ( ne napravio nego) pokušao išta napravit’, nit’ sam do kraja pročitao te knjige. Inače je u mojoj prirodi da se vrlo lako zapalim za neku stvar a još brže ohladim. Prava škorpija – rekao bi neki pobornik zodijačkih znakova i ravnoteže medju zvijezdama.

Prije dvije tri godine moj mladji brat seli iz Njujorka u Čikago i jedan od prvih naših ljudi koje je upoznao bio je Dženo iz Banja Luke. Pričajući jedared tako s bratom o svemu i svačemu, većinom o ničemu, on mi spomenu Dženu i reče da isti pravi domaći kruh. I ja se ponovo zapalim za staru ideju. Povežem se s Banjalučaninom i on mi detaljno objasni kako se to radi. Od početka, od pravljenja startera, pa do samog čina pečenja i vadjenja iz rerne. Sve sam to prostudirao, napravio sam svoj starter, zamjesio prvi hlebac, ispekao ga i sa porodicom u slast pojeo. Nije to ispočetka izgledalo lijepo, bilo je tu i kruhova koji nisu narasli, neke sam zaboravio pri pravljenju posoliti, neki su bili rijetki zamješani, neki gusto, neki malo zagoreni, neki nedovoljno ispečeni ali svima njima je bila zajednička stvar. Svi oni su pojedeni bez iznimke.

Pitam jednom prilikom Dženu koliko dana može kruh stajati a on mi reče da može komotno pet šest dana ali da nema šanse da toliko ostane (toliko je dobar) a da ne bude pojeden. Obično traje jedan do dva dana. Da naznačim da se radi o hljebu čija je težina jedan kilogram. Sjećam se prije, mama nas pošalje u trgovinu da kupimo “kilu kruha” , jednu veknu. Medjutim, ta vekna, pravljena od bijelog brašna, je težila ispod pola kile.

Ja i pravljenje kruha nije nešto što bi bilo normalno za ljude koji me lično poznaju. Čujem se tako s vremena na vrijeme sa nekima pa izmedju ostalog im kažem da pravim kruh u slobodno vrijeme na šta prva reakcija bude duga pauza ( valjda im treba vremena da im mozak svari tu vijest) ili gromoglasan smijeh i ono dobra ti fora…ozbiljno ? Najozbiljnije – odgovorim. I šta još praviš ? Ništa kažem. Samo kruh ? Samo kruh. Aha…osjetim kao neko blago razočarenje…kao jebeš to.

I tako….pravim domaći kruh već oko dvije godine. Za pravljenje kruha koristim samo tri sastojka. Brašno, Voda, So. “Sveto Trojstvo” – što bi reko moj kručitelj Dženo Žiško. Starter od kojeg se pravi kruh se sastoji od organskog raževog brašna i vode. Prilikom pravljenja hljeba još se dodaje organsko bijelo brašno, pšenično organsko brašno, brašno od spelte. Vrlo često koristim samo pšenično i speltino brašno i posve izuzimam bijelo brašno pošto ono ne slovi baš kao najzdraviji izbor.

Kažu mnoge domaćice da nema ništa ljepše nego kad se miris pečenog kruha proširi kuhinjom. Ništa čistije, ništa plemenitije. Kruh naš nasušni. Porediti hljeb kupljen u trgovini i napravljen za sat vremena sa ovim blaženstvom u čije pravljenje je utrošen višečasovni trud i ljubav bila bi čista blasfemija. Vjerovatno vam je poznato koliko emulgatora i aditiva se nalazi u jeftinom kupovnom kruhu pa neću na to da trošim vrijeme i pametujem.

Pa da ne dužim, evo da postavim par slika pa da vidite kako to sve izgleda. Bujrum!

( Ispod ovog teksta i slika imate fejsbuk dugme i pritiskom na njega možete podijeliti ovaj članak na svom fejsbuk zidu i propagirati ovu prekrasnu stranicu. Isto tako možete ostaviti komentar koji će za vijeke stoljeća ostati zabilježen na stranici. Hvala unaprijed. )

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s