Uroš Tošković – Slikarski Genije

Uroš Tošković o sebi je znao reći da jeste ludak, ali i nešto više od toga. Da bi se ovakvo samoodređenje opravdalo služi uvriježeno mišljenje da je Uroš Tošković bio najbolji crtač na Svijetu u svoje doba a nerijetki likovni kritičari će se usuditi da kažu i svih vremena

Živjeći u Parizu Uroš je poznavao najveće umjetnike tog doba poput Pikasa, Dalija, Sartra, Joneska.

Poznata je anegdota da je Pikaso htio da kupi jedan od njegovih crteža, ali mu je Tošković odgovorio – “Skup sam ja za tebe! ” Slavni slikar Dado Djurić na pitanje o svom kolegi Toškoviću samo je rekao ‘ Ja sam nula za Toškovića, kad se spomene njegovo ime, slikari staju mirno”.

Tošković je želio da ga svi znaju i da mu se svi čude. On je želio svoju besmrtnost iskušati za života. To je Toškovićev glavni paradoks. Kada želi spomenuti nekoga ko mu je učinio nažao, Tošković je znao reći da je taj mrtav, a on još uvijek vitalan iako prilično star.

Briga o besmrtnosti, kako bi Kundera rekao, kod Toškovića postaje konkretna preokupacija – Tošković pije kišnicu, mijenja krv, jede biljke i korijene i razna druga izmišljena i stvarna čaranja i bajanja ne bi li produžio svoj život. I uz sve to govori da će živjeti vječno.

Uroš Tošković nije bio besmrtan, preminuo je u martu 2019 godine.

O kakvom neobičnom geniju se radi, čiji crteži idu po 10000 evra, a on kao autor živi kao beskućnik pogledajte u sljedećem videu.

( Ispod ovog teksta i videa imate fejsbuk dugme i pritiskom na njega možete podijeliti ovaj članak na svom fejsbuk zidu i propagirati ovu prekrasnu stranicu. Isto tako možete ostaviti komentar koji će za vijeke stoljeća ostati zabilježen na stranici. Hvala unaprijed. )

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s