Ništa ja nisam rek'o, ja samo kažem ( 1 )

Kompleks Male Sredine ili Nešto Treće

Legenda kaže da je jednom prilikom, tamo negdje sedamdesetih godina prošlog vijeka,  jedan stariji kolega doveo mladog nadobudnog pjesnika Duška Trifunovića pred Ivu Andrića da se upoznaju. Na Ivino pitanje odakle je Duško odgovara da je iz Bosanskog Broda. Na to Ivo uzviknu:

-Pa to je nemoguće, niko nije iz Bosanskog Broda !

Desetak godina kasnije, mogla je to biti 1985 godina, Kaštel Stari. Diskoteka “Plavi Jadran“. Nekoliko nas golobradih mladića počelo da zavodi neke djevojke iz Novog Sada i nakon izvjesnog vremena jedna Lalinka upita odakle smo. I taman da kažem iz Bosanskog Broda kadli će moj sugradjanin k'o iz topa:

-Iz Banja Luke !

1988 godina, služenje vojnog roka. Svaki put kad bi rekao da sam iz Bosanskog Broda drugi vojnici bi me blijedo gledali pitajući gdje je to. Na moj upit da li znaju gdje je Slavonski Brod i na njihov potvrdan odgovor, samo bih rekao:

-E tu je i ovaj moj nepoznati, samo preko Save.

1994 godine kao izbjeglice u Njemačkoj sjedeći u jednom kafiću u Frankfurtu za susjednim stolom čujemo naš jezik. Nakon upoznavanja neko za našim stolom upita mladića i djevojku odakle su odozdo.

– Iz Slavonskog Broda, odgovori djevojka kao iz topa.

Na te riječi mi veselo povikasmo da smo iz bosanskog, komšije. Djevojka na to reče da je u stvari i ona iz bosanskog. Još više obradovani upitašmo gdje je, u kojem dijelu grada, stanovala,  na šta nam ona odgovori da u stvari nije iz Bosanskog Broda ( valjda je čitala Andrića) nego jednog sela blizu Dervente.

Mnogi stanovnici ondašnjeg prijeratnog Bosanskog Broda, a sada raštrkani po vas cijelom dunjaluku i živjeći već čitavu vječnost po Skandinavijama, Njemačkoj,  Australijama, Kanadama i Amerikama na društvenim mrežama pod rubrikom “odakle ste” ne stavljaju gradove i države u kojima obituju zadnjih 25-30 godina. Pored najčešće upisanog Slavonskog Broda stavljaju Beograd, Sarajevo, Zagreb, dalmatinske ili crnogorske gradove, ostrva i otoke i sva druga mjesta i lokacije gdje svake (ili skoro svake)  godine provode godišnje odmore. Ni B od Bosanskog Broda.

I tako to traje godinama da se čovjek zapita da li je taj nesretni grad ikada i postojao s obzirom da ga se toliko ignoriše i prešućuje. Da to nije bio neki izmišljeni Brod ?

Neki…..imaginarni…neki…božmeoprosti…intergalaktički Svemirski Brod ?

Da li je naš nobelovac znao nešto što ni mi sami, predratni stanovnici  tog malog mjesta, nismo znali ?

Bez ikakve namjere da nekog uvrijedim ili kritikujem (ko sam ja da sudim) samo se pitam zašto ? Zašto jedan, uzmimo mene za primjer, pedesetogodišnjak da odbacuje/precrtava prvih dvadeset i kusur godina svog života? Da li je to slučaj samo sa ovim našim gradićem ili svaki ima isti problem !? Kompleks male sredine.

Kad je Kuduz polagao peti i šesti razred pred komisijom jedno od pitanja je bilo da nabroji glavne gradove. Kuduz malo razmisli pa podje:

-Bio sam u Foči…

Odgovor iznenadi komisiju, nasmijaše se od srca, pa mu jedan drug ,nakon što se malo primirio od cerekanja, reče:

-Pa nije ti to glavni grad jarane.

-Meni je bio, odgovori Kuduz i položi oba razreda.

( Ispod ovog teksta imate fejsbuk dugme i pritiskom na njega možete podijeliti ovaj članak na svom fejsbuk zidu i propagirati ovu prekrasnu stranicu. Isto tako možete ostaviti komentar koji će za vijeke stoljeća ostati zabilježen na stranici. Hvala unaprijed. )

2 Comments

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s